Kategorier
Livet som Product Owner

Dit vigtigste ansvar som Product Owner

Jeg har fundet frem til de tre ting, som jeg synes er vigtigt at en product owner mestrer.

Sig “nej” til meget for at sige “ja” til det rigtige

Et af de vigtigste værktøjer i en Product Owners værktøjskasse at sige “nej”. Der vil altid være mere for os og vores teams at lave, end vi har tid til og derfor skal vi prioritere. Vi skal sige klart og tydelige “nej” til de ting, som vi ikke ønsker at lave.

Hvis ikke en Product Owner siger “nej”, kommer teamet og produktet til at lide under det.

  • Teamet mister motivationen fordi det de bliver sat til at lave, ikke føles relevant for det produktmål de arbejder hen imod – de føler at de spilder deres tid.
  • Udviklingen mister retning og teamet mister fokus fordi der ikke er en klar sammenhæng imellem de forskellige ting de laver – en konsekvens af magne forskellige stakeholders får deres ideer igennem.
  • Backloggen bliver lang og tung i bunden. Hvis Product Owner undlader at sige “nej” og i stedet lægger opgaverne nederst i backloggen uden nogensinde at få opgaverne lavet, bliver backloggen længere og længere og mere og mere uforståelig og tung at vedligeholde.

Det er svært at sige nej, men det er essentielt.

There’s always more to build than we have time or resources to build — always.

Jeff Patton, “User Story Mapping

Skær ind til benet, byg det vigtigste først og release det

Som Product Owner i en agil kontekst skal du fundamentalt ændre den måde du planlægger udvikling på, i forhold til hvad der har været gængs praksis i projektarbejde i mange år. Du skal lave små “increments” som du kan release løbende og indhente feedback på hvordan det fungerer i brugernes hænder.

Du skal ikke “regne det hele ud” fra starten og starte med at bygge et fundament, som først kan bruges rigtigt, når alt er færdigbygget, testet og lanceret. I stedet skal du gøre alt hvad du kan for at bygge noget, som kan laves færdig meget hurtigt og sættes i drift. Og det “noget” du bygger først skal helst også være det vigtigste og det mest værdifulde du kan lave.

Hvis du har et par år bag dig med mere klassisk projektplanlægning, skal du forvente at det kommer til at tage tid at vende dig til at planlægge på en ny måde, men det er en hjørnesten i agil udviklingsarbejde, og en planlægningsmetode du som Product Owner kommer til at stå i spidsen for igen og igen.

Jeg har skrevet en post om hvordan man kan nedbryde udviklingsopgaver: Sådan kan du levere løbende værdi i opstartsfasen af dit projekt.

Maksimér værdien af dit produkt

Når dagen er omme, skal du vurdere resultatet af dit arbejde på hvor stor en forskel dit produkt gør, ikke hvor meget du har bygget på det. Du skal fokuserer på outcomes i stedet for output. Alt for ofte får vi slet ikke nok outcome ud af vores output. Som product owner er det din vigtigste opgave sikre at dit produkt bliver udnyttet fuldt ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *